Ter Steege Bouw Vastgoed

Optimalisering tijdens groot onderhoud en verduurzaming

Ter Steege Bouw Vastgoed Rijssen werkt sinds jaar en dag samen met corporatie Reggewoon. Op dit moment renoveert Ter Steege 72 woningen in Wierden naar Nul op de meter. Het bijzondere: dit is de zesde keer dat Ter Steege dit type woning renoveert voor deze woningcorporatie.

Op dit moment vindt de renovatie plaats aan de Acacialaan in Wierden. Een rustig wijkje met veel groen en een wisseling van seniorenwoningen, tweekappers en rijwoningen. In dit gedeelte van de wijk staan de 28 woningen die gerenoveerd worden. Rick Landeweerd, uitvoerder van dit project, vertelt: “Er wonen in deze woningen vooral senioren, omdat alles gelijkvloers kan. Maar her en der wonen er ook wel wat jongeren en alleenstaanden.”

Volledige renovatie

Ter Steege renoveert de woningen volledig en maakt ze gasloos. In grote lijnen zijn de werkzaamheden het saneren van asbest, het reinigen van de gevel, herstellen van het voegwerk, isoleren van het dak, de spouw en begane grond vloer. De woningen krijgen onderhoudsvrije windveren en dakgoten en de nieuwe houten kozijnen zijn voorzien van triple beglazing. Op het dak komen nieuwe dakpannen met 30 stuks zonnepanelen per woning en alle huizen krijgen nieuwe binnen en buitendeuren. Op zolder komt een warmtepomp met WTW-installatie en in de woning vind je nieuwe radiotoren die geschikt zijn voor lage temperatuur verwarming. In een aantal woningen worden de keukens vervangen en het gastoestel vervangen voor een inductiekookplaat.

“We renoveren in een cyclus van vier weken. Elke week starten we met twee nieuwe woningen en leveren we twee woningen op. Tijdens de renovatie wonen de bewoners niet thuis, maar verhuizen ze tijdelijk naar een ander adres. Best ingrijpend dus,” legt Rick uit.

Strakke planning

Er hangt een strakke planning aan de renovatie. Daarom wordt veel prefab aangeleverd. Denk bijvoorbeeld aan de warmtepomp, knieschotten en de windveren en dakgoten. En ook de raamdorpels onder de kozijnen worden prefab aangeleverd. Zo kunnen ze in een keer onder de kozijnen gemonteerd worden. Rick vertelt: “Het zijn vaak de kleinere dingen die geprefabd worden. Dat lijkt niet veel effect te hebben, maar is het meest efficiënt. Juist het kleine werk kost het meeste tijd, dus het prefabben van kleine dingen, helpt ons enorm in de planning.”

Deze interviews direct ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! 

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Efficiencyslag

Ter Steege Bouw Vastgoed Rijssen renoveerde eerder al ruim 150 van deze woningen voor Reggewoon in Nijverdal, Hellendoorn, Daarle, Daarlerveen en Hulsen. De eerste serie van 87 woningen werd opgestart in 2016. Toen werd er nagenoeg geen gebruik gemaakt van prefab onderdelen. Tom Klokkenburg, adjunct-directeur van Ter Steege Bouw Vastgoed Rijssen en toentertijd verantwoordelijk voor deze renovatie, vertelt: “Bij de eerste renovatie haalden we de dakplaten er volledig af. Bij latere renovaties hebben we de bestaande dakplaten laten zitten en een laag met nieuwe platen toegevoegd. Vanwege het verzwaren van de constructie voor de zonnepanelen is er bij dit project voor gekozen om de platen er weer in zijn geheel af te halen. Bijkomend voordeel is dat het zo namelijk veel makkelijker is om de warmtepompinstallaties naar binnen te krijgen en aan te sluiten.” In de loop der tijd is er ook een efficiencyslag gemaakt. “We zijn steeds meer prefab onderdelen gaan gebruiken. Zo is er veel minder bewerking nodig op de bouw en dat scheelt tijd,” zegt Tom.

Goedlopend traject

Ter Steege rondt op dit moment de renovatie aan de Acacialaan af en bereidt zich voor om de andere 44 woningen te renoveren aan de Marjoleinlaan een stukje verderop. Die woningen renoveert Ter Steege op exact dezelfde manier als de eerste 28 woningen. “De renovatie van de eerste 28 woningen is eigenlijk heel soepel verlopen. Natuurlijk neem ik de ervaringen mee van dit project en eerdere projecten naar de Marjoleinlaan,  maar ik verwacht ook daar een goedlopend traject,” sluit Rick zijn verhaal af.

In juni 2022 zijn ook de 44 woningen aan de Marjoleinlaan klaar en heeft Reggewoon er 72 Nul op de Meter woningen bij in Wierden.

Mobiele versie afsluiten