Ter Steege Bouw Vastgoed

Hugo’s tuin: integratie, saamhorigheid en noaberschap

Een mooie groene en gevarieerde wijk waar iedereen kan wonen en meedoen, zonder verplichtingen. Dat is Hugo’s tuin in Heerhugowaard, een co-productie van Cittanova en Ter Steege Bouw Vastgoed.

Hugo’s Tuin is het tweede project volgens het Waaranders-concept. Waaranders staat voor kleinschalige woningbouwprojecten voor gezinnen, singles, emptynesters en mensen met een beperking of zorgbehoefte. Op ongedwongen wijze wonen zij samen rondom een gemeenschappelijk binnengebied, met gedeelde voorzieningen als een parkje, buurtschuur en moestuin. Kleinere eigen tuinen vloeien over in een grotere gemeenschappelijke tuin, die door bewoners wordt onderhouden.

Juiste schaal en omvang

Na de Kastanjetuin in de wijk Stadshagen in Zwolle is Hugo’s tuin het tweede Waaranders-project van Ter Steege. Het project telt ruim 100 grondgebonden woningen en een woongebouw met 30 zorgunits. ‘Van De Kastanjetuin hebben we geleerd wat de ideale schaal en omvang van een dergelijk project moet zijn,’ vertelt Andries Tolman, adjunct-directeur bij Ter Steege Bouw Vastgoed Apeldoorn.

Gemeenschappelijke voorzieningen

In Hugo’s Tuin gaan wonen, nabuurschap en zorg hand in hand met gemeenschappelijke voorzieningen. Denk daarbij aan activiteiten in de buurtschuur, (gedeeltelijk) tuinonderhoud door bewoners met een beperking en samen werken in de moestuin. Andries Tolman: ‘We zijn volop bezig het concept te optimaliseren en stoppen niet bij de oplevering. Zo hebben we een buurtapp ontwikkeld, waar bijvoorbeeld de buurtschuur op is aangesloten. Zo blijft iedereen op de hoogte van alle activiteiten. We merken nu al dat allerlei initiatieven als vanzelf van de grond komen.’

Juiste mix van woningtypen en bewoners

Toewijzing van de woningen gebeurt mede op basis van een motivatiebrief. ‘Zo selecteren we de juiste bewoners voor het project,’ zegt Jan-Willem Kloosterboer, verantwoordelijk voor acquisitie en verkoop bij Ter Steege Bouw Vastgoed Apeldoorn. Het zorgt voor een mooie mix van bewoners: van starters tot kopers van hun laatste woning en van tweeverdieners tot mantelzorgers en mensen met een beperking. Bij zo’n diverse doelgroep past ook een gevarieerd woningaanbod in verschillende prijsklassen. Hugo’s Tuin telt daarom 30 procent sociale-koopwoningen en 50 procent woningen voor de middeninkomens. Alle woningtypen voor de verschillende doelgroepen liggen rondom een mandelig hofje. Jan-Willem Kloosterboer: ‘Het is een fijne gemeenschappelijke ontmoetingsplek, waar nabuurschap tot bloei kan komen.’

Mobiele versie afsluiten