Ter Steege Bouw Vastgoed

Focus op duurzaamheid – Schulte Energie & Techniek

Bij renovatieprojecten werkt Ter Steege Bouw Vastgoed met verschillende partners samen: voor bijvoorbeeld elektra, stucwerk en schilderwerk. Een van die partners is Schulte Energie & Techniek uit Denekamp. Een koploper op het gebied van duurzame installaties en zonnepanelen. We werkten met hen samen voor onze Ter Plekke woningen en verschillende renovaties. Wim Schulte, mede-eigenaar, vertelt over hun drive en waarom duurzaamheid leuk is.

Oog op ontwikkeling en techniek

Het bedrijf in Denekamp bestaat ondertussen 21 jaar en bestaat uit een installatietak en een zonnepanelentak. Wims zoon Tim stuurt de zonnepanelentak aan, terwijl Wim zich bezighoudt met acquisitie en installaties. Het bedrijf heeft ruim 40 man personeel en richt zich vooral op duurzame innovaties.

Samenwerking

Schulte en Ter Steege werken regelmatig samen om woningen te verduurzamen. Zo was Schulte betrokken bij het project Ter Plekke in Denekamp van Ter Steege voor opdrachtgever Mijande Wonen. Ter Plekke draait om efficiënt bouwen. In Denekamp werden er in twee maanden tijd 4 nieuwe woningen op de oude plek gebouwd. Een uniek project voor Ter Steege met goede afloop. De bouw werd binnen de beoogde planning afgerond. Ook voor Schulte was Ter Plekke een uniek project: “In zo’n korte tijd alles realiseren, was nieuw voor ons, net als de werkwijze. We hebben alle installaties verzorgd: elektra, loodgieterswerk en het sanitair, en ook de warmtepomp en WTW in combinatie met vloerverwarming (lage temperatuur verwarming). We waren vanaf het begin betrokken bij het project en dat zorgde ook voor een goede en duidelijke planning. Het mooie was dat aan het einde van het project Mijande Wonen tevreden was. En daar doe je het voor.”

Ook het renoveren van woningen doen Schulte en Ter Steege al jaren samen. Voor Schulte is het belangrijk om een plek aan tafel te hebben tijdens de voorbereiding: “Daar zit ook onze kracht. Wij zijn er niet op gebouwd om 100 woningen tegelijkertijd te verduurzamen, maar wij leveren juist toegevoegde waarde bij kleinschalige projecten met focus op duurzaamheid. Wij denken anders en kijken naar de beste oplossing. Werken vanuit een bouwteam past heel goed bij ons.”

Inspireren en beïnvloeden

In 2009 kwam Wims zoon Tim in het bedrijf. Tim richtte zich op zonnepanelen. Deze tak heeft nu meer dan 20 man in dienst. “Met ruim 10 jaar ervaring op het gebied van zonnepanelen en onze ervaring op het gebied zijn wij een totaalaanbieder. We leggen vaak installaties aan in combinatie met zonnepanelen en kunnen op die manier onze expertise bij onze opdrachtgever goed inzetten. Met het bedrijf kijken wij altijd naar de toekomst en proberen vroegtijdig nieuwe ontwikkelingen te ontdekken en uit te voeren. Zo zijn we de laatste tijd bezig met laadpunten, ontwikkelen we ons steeds verder op het gebied van slimme domotica in woningen en testen we verschillende verduurzamingsmogelijkheden uit met woningcorporatie Domein.”

Met alle ontwikkelingen hoopt Schulte een steentje bij te dragen aan de verduurzaming van de wereld. Niet alleen omdat dat beter is, maar ook omdat je op die manier blijft innoveren: “Duurzaamheid is gewoon leuk. De technische materie is interessant, maar het is ook een uitdaging om dat over te brengen bij opdrachtgevers en vervolgens mooie projecten te realiseren. Wij willen anderen inspireren en beïnvloeden.”

Voorbereid op de toekomst

In de installatiebranche wordt de verduurzaming doorgezet. Wim vertelt: “De technieken zullen versneld wijzigen en er komen steeds meer mogelijkheden. De woningen die we nu nog niet goed kunnen verduurzamen, kunnen we met een paar jaar ook goed verduurzamen. En verder groeit de vraag naar zonnepanelen. Ook de manier waarop we de panelen gebruiken verandert. We volgen de ontwikkeling in de branche en kijken naar andere panelen, onderhoud en opslag van energie. Energiemanagementsystemen staan nu nog in de kinderschoenen in Nederland, maar dat gaat zeker veranderen de komende jaren. ”

Wim verwacht ook vaker in bouwteams te gaan werken, want de installatietechniek wordt steeds complexer. Dat hun bedrijf daar goed op ingericht is, is prettig: “Ons bedrijf is goed voorbereid op de toekomst. En we blijven focussen op alle ontwikkelingen om voorop te blijven lopen. Ondertussen bouw ik langzaamaan af en zal mijn zoon Tim het bedrijf overnemen. Dan kan ik genieten van al het moois om mij heen.”

Over Wim

Wim kocht in 1999 zijn bedrijf van de vorige eigenaar. Hij wilde graag iets voor zichzelf beginnen. Zijn verleden lag niet in de installatietechniek. Oog op ontwikkeling en techniek heeft hij echter altijd gehad. Wim volgde de HTS en werkte als engineer bij Thalis, vervolgde zijn carrière als Hoofd ontwikkeling bij Roberine Gazonmaaiers en werkte toen nog 5 jaar als bedrijfsleider bij Bakker Verenfabriek .

“Ik ben altijd bezig geweest met techniek en ontwikkeling, daar lag en ligt mijn interesse. Maar ik wilde ook graag wat voor mijzelf beginnen. Toen kwam Installatiebedrijf Schasfoort in Denekamp te koop. Iedereen verklaarde me voor gek, maar ik trok de stoute schoenen aan en nam het installatiebedrijf over.” De eerste vijf jaar werkte het bedrijf vanuit het oude kantoor. In 2004 bouwde Wim aan hun nieuwe kantoor. Gasloos. Wim vertelt: “Ik kijk altijd naar de horizon en vond dat wij als bedrijf wat moesten doen aan Duurzaamheid. En dat begint bij jezelf. ”

Relevante verhalen over renovatie en onderhoud van corporatiewoningen automatisch per e-mail ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Mobiele versie afsluiten