De voormalige koepelgevangenis in Arnhem heropent in het najaar van 2021. Het iconische gebouw aan de Wilhelminastraat is dan getransformeerd van gesloten ‘opbergplaats’ tot openbare pleisterplaats met een hotel, short stay, escaperooms, vergaderfaciliteiten, restaurant en eromheen circa 65 gloednieuwe woningen.  

Herbestemming van

Cultureel Erfgoed

Samenwerking met

Explorius Vastgoed en EHM Group

Ontwikkel- en bouwtijd

2020 - 2025

‘Toen het Rijksvastgoedbedrijf het gevangeniscomplex in 2018 op de markt bracht, zijn we direct in actie gekomen,’ vertelt Gijs Takkenkamp, directeur bij Ter Steege Gebiedsontwikkeling. ‘Dat heeft alles te maken met onze voorliefde voor locaties met een verhaal. Het bouwwerk staat letterlijk bol van de bijzondere details. Daarnaast zagen wij ook ontwikkelkansen voor de locatie.’

Partnerships

Hoe maak je een masterplan dat zowel recht doet aan het cultuurhistorische verleden als de duurzame toekomst? Hoe waarborg je een gezonde exploitatie van de koepel en een rendabele nieuwbouwontwikkeling op de omliggende grond? ‘Het unieke karakter van de locatie nodigde uit tot kennisdeling en risicospreiding,’ licht Takkenkamp toe. ‘Als Ter Steege zijn we daarom voor dit project een samenwerking aangegaan met Explorius en hebben we samen de locatie verworven.

Voor herbestemming van de iconische Koepel werd de samenwerking verder verbreed met EHM Group, een bedrijf met Arnhemse roots en gespecialiseerd in hospitality-projecten. EHM is inmiddels eigenaar van alle monumentale gebouwen op de locatie. Aansluitend werd ook een participatieproject met omwonenden opgestart. Takkenkamp: ‘Door expertise en mensen met elkaar te verbinden, creëren we optimale voorwaarden voor een succesvolle ontwikkeling.’

Kathedrale werking

De koepelgevangenis wordt in de jaren 1882 – 1886 gebouwd in neorenaissance-stijl naar een ontwerp van Johan Metzelaar, die ook de koepelgevangenis van Breda ontwierp. Uitgangspunt bij de herontwikkeling van de koepel was om de kathedrale beleving in ere te houden.

Bijzondere woningontwerpen

Ter Steege en Explorius richten zich ondertussen op sloop en nieuwbouw op de omliggende grond. De bestaande gebouwen van de voormalige gevangenis van begin deze eeuw maken plaats voor zo’n 65 toekomstwaardige woningen. ‘Het niveauverschil van ongeveer 14 meter tussen het hoogste en laagste punt is zowel een beperking als een cadeautje,’ vindt Takkenkamp. ‘Het schept mogelijkheden voor bijzondere woningontwerpen. Denk aan een appartementengebouw met terrassen die meelopen met het hoogteverschil.’ De kapel op het terrein, een van de monumentale onderdelen van de koepelgevangenis, blijft behouden en krijgt ook een woonbestemming.

Ontwikkeling: Ter Steege Gebiedsontwikkeling

Meer weten over dit project?

Neem contact op