Hoofdkantoor Woningcorporatie Actium Assen

  • Opdrachtgever: Woningcorporatie Actium
  • Architect: Hans Vesseur Architect

Actium Wonen is de grootste woningcorporatie van Assen en omstreken. In 2008 is Actium ontstaan uit de fusie van een drietal Drentse corporaties. Van hieruit is ook de behoefte ontstaan om vanuit één locatie te werken. Omdat de organisatie op deze manier beter vorm gegeven kan worden. Samenwerken onder één dak geeft een andere dynamiek aan processen dan wanneer je op twee of zelfs meer locaties gevestigd bent. Spontaniteit in interactie is er dan minder. Daarnaast levert dit ook het praktische bezwaar van de verloren reistijd op. Daar wilde Actium vanaf. Naast alles onder één dak, biedt het nieuwe kantoor ook de voordelen van lagere onderhoudskosten en energielasten. Actium verwacht drie tot vier ton per jaar te besparen op huisvesting; een belangrijke redenen om te kiezen voor een nieuw onderkomen.

Verantwoordelijk voor het ontwerp is architect Hans Vesseur. Zijn ontwerp is gekozen uit voorstellen van drie regionale architectenbureaus.   Nadat bestek en tekeningen compleet waren is Actium op zoek gegaan naar een aannemer. Actium heeft ervoor gekozen om een aantal aannemers uit haar netwerk een aanbieding te laten maken. Ter Steege Bouw Vastgoed Rijssen bv bleek de economisch meest voordelige aanbieding te hebben
gemaakt. Ter Steege is naast de bouwkundige realisatie ook verantwoordelijk voor de installatietechniek en de inrichting van het buitenterrein.

Het Atrium

De grootste uitdaging in dit project was het atrium. De gebogen lichtstraat die de hele lengte van het gebouw beslaat, vroeg om vakmanschap. De maatvoering stak hier heel precies.  Het atrium, uitgevoerd in glas en aluminium met een houten constructie, vormt het hart van het gebouw en het verbindende deel tussen de twee kantoorvleugels met twee bouwlagen. De gevel is opgetrokken in twee verschillende kleuren baksteen. De ene vleugel in een zandkleurige en de andere in een diepbruine steen. De vorm met de twee vleugels draagt bij aan de efficiency in het gebouw. Enerzijds door de korte looplijnen en veel overzicht. Anderzijds kan in de toekomst één van de vleugels voor externe verhuur verbouwd worden.

GPR 7,0

Het gebouw is zeer hoogwaardig geïsoleerd, zowel de gevel als het atrium dat in HR+++ glas is uitgevoerd. Het wordt op energiezuinige wijze verwarmd, gekoeld en verlicht. Zo wordt er gebruik gemaakt van een warmte- en koudeopslag (WKO) met eigen bron en zijn er zonnepanelen geplaatst. Het streven van Actium om met dit gebouw een GPR-score te halen van 7 of hoger is met deze maatregelen gelukt.

Ontmoeting centraal

Kenmerkend voor het constructief ontwerp van dit gebouw is de vrije indeelbaarheid. Door een stramienmaat van 7,20 m te hanteren, kon volstaan worden met slecht één rij kolommen middenin de kantoorvleugels. De grote gelamineerde houten kolommen combineren vorm en functie tot een sfeerbepalend element in het gebouw. Daaraan dragen ook de bamboeparketvloer, de doorlopende gemetselde buitenwanden en het vele glas bij. Wanden van kantoren en vergaderruimten zijn uitgevoerd in glas. Zo kijk je dwars door het gebouw heen. Een van de belangrijkste wensen was een gebouw waar ontmoeting centraal staat. De hele opzet en afwerking in dit gebouw is hierop ingesteld. En het werkt. Van spontaan tot informeel overleg met relaties in de lounge, het kan allemaal.

Ter Steege Bouw Vastgoed
Realiseert

Of het nu gaat om nieuwbouw of renovatie, bouwen is organiseren. Bij elk huisvestingsvraagstuk gaat het erom dat we u op tijd en binnen budget kunnen helpen met uw wensen. Uiteindelijk gaat het om de realisatie van uw ideaal. Wij brengen onze expertise in op de momenten dat onze betrokkenheid gewenst is.

Van idee tot ideaal
Ter Steege Bouw Vastgoed

Lees meer
Ter Stege Groep