Leegstand of ontwikkelstart?

Leegstandsbeheer en gebiedsontwikkeling: zo op het oog twee compleet verschillende disciplines. Maar die schijn bedriegt – dat weet ik inmiddels uit eigen ervaring.

Nadat ik me jaren heb beziggehouden met leegstandsbeheer, begeef ik me sinds een paar maanden in de wereld van de gebiedsontwikkeling. Okay, daarmee ben ik nog geen ‘diehard’ op dit boeiende gebied. Maar soms zie je juist als verse instromer verbanden die de moeite waard zijn om even bij stil te staan. Wat me namelijk is opgevallen: gebiedsontwikkeling is gebaat bij leegstandbeheer met visie. De ene hand wast de andere.

De kracht van tijdelijkheid

De leegstandsbeheerder heeft van oudsher de taak om de belangen van zijn of haar opdrachtgever zo goed mogelijk te behartigen. Dat kan gaan om bewaken en bewaren, beheren of exploiteren. Nu het tijdelijke huurrecht bij bewoning steeds soepeler wordt, verandert de taak van de leegstandsbeheerder. Er wordt meer gevraagd. Steeds vaker wordt de uitdaging gesteld om een plek nieuw leven in te blazen. Een locatie opnieuw op de kaart te zetten. En om eventueel alvast mee te denken over mogelijke functies voor de toekomst. Daar leent de leegstandsperiode zich bij uitstek voor. Wist je bijvoorbeeld dat je onder het mom van tijdelijkheid ontheffingen van de bestemming kunt aanvragen?

Deze flexibiliteit biedt (kleine) (plaatselijke) creatieve ondernemingen de ruimte om hun ideeën uit te voeren. Je kunt ook kijken welke functies er in de buurt, stad of omgeving gemist worden. Ook op deze manier kunnen er initiatieven ontstaan. Zie het als een soort marktonderzoek.

Placemaking als wegbereider

Deze vorm van leegstandsbeheer heet “placemaking”. In deze periode werk je als leegstandsbeheerder samen met gemeenten, omwonenden en ondernemers aan de tijdelijke invulling van een object of terrein. Goede placemaking helpt om het imago te creëren dat nodig is voor een succesvolle gebiedsontwikkeling. Hoe complexer de gebiedsontwikkeling, des te noodzakelijker de placemaking. En kijk: hier treffen de leegstandsbeheerder en de gebiedsontwikkelaar elkaar. Want wil je als ontwikkelaar een goede overgang van de tijdelijke naar de definitieve bestemming krijgen, zorg er dan voor dat je vanaf het begin bij de placemaking betrokken bent. Door dit proces samen op te pakken, raak je als ontwikkelaar meer en beter betrokken bij de buurt en de gemeente. Actieve betrokkenheid van de buurt en omgeving bij de placemaking levert méér op dan inspiratie voor de toekomstige invulling: het creëert ook draagvlak voor de uitvoering van het uiteindelijke plan.

Haarlemmer Olie

Een goede tijdelijke invulling kan het effect van Haarlemmer Olie hebben op het communicatieproces met gemeente en buurtbewoners – waar dit zónder placemaking wel jaren kan duren. En discussies soms zelfs eindigen voor de rechter. Placemaking zorgt er misschien niet direct voor dat de opstart sneller gaat. Maar het kan je wel helpen in de communicatie naar de stakeholders. En het kan ervoor zorgen dat je sneller rake antwoorden hebt op het ontwikkelvraagstuk.

Voel je vrij om te reageren!

Ga naar LinkedIn of stuur Suzanne ter Harmsel een mail!